Geplaatst op

Afbeeldingen voor je website gebruiken

Pexels, de locatie voor gratis stockphotos

In deze blog gaan we het hebben over de afbeeldingen die je voor je website kunt gaan gebruiken. Ook bespreken we een aantal fotobewerkings- programma’s. Wist je bijvoorbeeld dat het niet altijd is toegestaan om zomaar elke willekeurige foto op je website te plaatsen? Wil je weten hoe dit precies zit? Lees dan gauw deze blog!

Welke afbeeldingen ga je gebruiken voor je website?

Let goed op bij het uitzoeken van de afbeeldingen die je voor je website wilt gaan gebruiken. Veel afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. Dit wil zeggen dat je dit soort afbeeldingen niet mag plaatsen op je website zonder toestemming van de auteur. Doe je dit toch dan kan het gebeuren dat je een dagvaarding zal ontvangen van de rechtbank. De boetes kunnen hoog oplopen. Er bestaan goede foto websites waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden. Hieronder vind je de websites:

Duidelijke afbeeldingen, maar niet te groot van formaat

Zorg er altijd voor dat je afbeeldingen niet te groot van formaat zijn! Duidelijke afbeeldingen zijn uiteraard een must, maar dit mag niet ten nadele gaan van de laadtijd van je website. De laadtijd van je website kan aanzienlijk vertragen door het gebruik van afbeeldingen met een hoge resolutie. Houd voor een banner foto altijd een maximum van 1920 pixels bij 1080 pixels, echter kan dit er nog wel voorzorgen dat de afbeelding meer dan 3 MB bedraagt. Zorg er dan ook altijd voor dat de afbeelding nooit meer dan 1 MB bedraagt. Gebruik je WordPress? Dan kun je ook gebruik maken van de plugin Smush van WPMU DEV. Met deze plugin kun je vrij eenvoudig de huidige afbeeldingen resizen en optimaliseren. Bovendien kan er gebruik worden gemaakt van de Lazy loading functie.

Wat is lazy loading precies?

Komen er veel afbeeldingen voor op je webpages? Dan kan het lonen om gebruik te maken van de lazy loading functie. Wat lazy loading precies inhoudt is in principe vrij simpel. Bij normale websites zonder een lazy loading functie, worden alle afbeeldingen tegelijkertijd ingeladen. Dit kan er voor zorgen dat het openen van zo’n webpage waar veel afbeeldingen opstaan, erg lang kan duren. Met de functie lazy loading worden enkel de afbeeldingen geladen die er op dat moment zich in het beeld bevinden. De afbeeldingen die verderop de pagina staan, zijn nog niet geladen omdat deze ook nog niet zichtbaar zijn.

Het gebruiken van de alt-tekst

Een alt-tekst is ook wel een alternatieve tekst voor een afbeelding. Een alt-tekst is bedoeld voor op het moment dat een afbeelding niet geladen kan worden. Ook wordt de alt-tekst gebruikt door zoekmachines om je afbeelding te kunnen uitlezen. Een zoekmachine bot kan zelf geen afbeeldingen bekijken, wel lezen. Tot slot word de alt-tekst ook gebruikt door blinden of slechtzienden die aan de hand van bepaalde software de alt-teksten kan laten voorlezen. Het wordt aangeraden in de alt-tekst een zo duidelijk mogelijke omschrijving te geven van waar de afbeelding over gaat. De alt-tekst kun je instellen bij het uploaden van een afbeelding in WordPress. Ook kun je de alt-tag toevoegen via html.

Het bewerken van je foto’s

Vaak is het handig om de afbeeldingen die je wil gebruiken voor je website te bewerken. Dit kun je doen met verschillende fotobewerking programma’s. Er zijn zowel betaalde als gratis bewerkingsprogramma’s te vinden. Het meest gebruikte programma om foto’s mee te bewerken is Adobe Photoshop. Aan het gebruik van Adobe Photoshop zitten helaas wel hoge kosten aan verbonden. Om toch gratis je foto’s te kunnen bewerken kun je gebruik maken van het programma GIMP. GIMP is een zogenaamde open source software.