Geplaatst op

Hoger in zoekmachines komen door te bloggen

Computer coffee mok en blogs

Wist je dat het schrijven van blogs niet alléén leuk en interessant is? Maar dat je er ook hoger mee in zoekmachines kunt komen? En dit door enkel te bloggen! Het is daarom niet persé nodig om bijvoorbeeld gelijk hoog in te zetten op een Google Advertise campagne, wat uiteraard veel geld kost per maand. Door meer in te zetten op waardevolle content (blogs) oftewel te bloggen, creëer je meer organisch verkeer dat ook een blijvende waarde behoud. De blogs die je bijvoorbeeld vorig jaar hebt geschreven worden dan weliswaar niet zo vaak bezocht als je meest recente berichten, echter als je alle beetjes bij elkaar optelt kunnen dat toch weer gauw een paar honderd tot wellicht duizenden bezoekers zijn. Ook is bewezen dat wanneer je met regelmaat nieuwe content post, je positie in Google zal stijgen, uiteraard afhankelijk van de waarde van het door jouw geschreven content. Door geregeld te bloggen zorgt dit niet alleen op korte termijn voor meer verkeer naar jouw website, maar ook op lange termijn. Je moet uiteraard wel van schrijven houden! In deze blog geven we je handige tips zodat je weet waar je rekening mee moet houden om succesvolle blogs te schrijven die goed vindbaar zijn in alle zoekmachines. Houdt je niet van schrijven? Dan schrijven wij het toch voor jou? Neem gerust contact op of kom eens langs op ons kantoor in Amsterdam voor een vrijblijvend gesprek. Wij zijn gevestigd aan de Marnixstraat in het centrum / Jordaan.

Kies een goed blog onderwerp

Voordat je begint aan een nieuwe blog is het handig om eerst een goed onderwerp te kiezen. Zorg dat het onderwerp goed aansluit bij het thema van je website. Om ervoor te zorgen dat je met jouw blog ook hoger in zoekmachines zal komen, is het belangrijk dat we de teksten gaan optimaliseren voor de zoekmachines. Nadat je een interessant onderwerp hebt gekozen om over te bloggen, kun je een statistische titel bedenken voor je blog. In ons geval hebben we het onderwerp zoekmachines & blogs gekozen met als titel “Hoger in zoekmachines komen door te bloggen”. Hiermee willen we ervoor zorgen dat deze blog makkelijk te vinden is als men relevante zoekwoorden invoert als “Hoger in zoekmachines”, “Bloggen en zoekmachines”, “Meer verkeer door bloggen”.

Bepaal de structuur van je blog

Nu we een goed blog onderwerp en titel hebben bedacht kunnen we verder gaan met de inhoud van de blog die we willen schrijven. Om ervoor te zorgen dat je jouw informatie dat je graag met jouw volgers- en bezoekers wilt delen goed en duidelijk overbrengt is het verstandig om het blog bericht in te delen in hoofdstukken. Je kunt het beste van te voren bedenken welke onderdelen je wil belichten en in welke volgorde je dit wil doen. Zo weet de lezer precies waar je blog over gaat, wat hij of zij kan verwachten en waar men bepaalde informatie kan terug vinden in de blog. Zoals een boek ook werkt met koppen en alinea's is dit precies hetzelfde bij blog berichten en webpagina’s. Sterker nog, om hoger in zoekmachines te komen door te bloggen is het van belang dat je jouw blog van je juiste structuur wordt voorzien. Op deze manier zul je ook daadwerkelijk hoger in zoekmachines komen. Zorg daarom altijd voor structuur en overzicht in je blog berichten.

Headings en paragrafen gebruiken

Zoals we eerder aangaven gebruik je op je website ook koppen en alinea's. Op websites noemen we dit ook wel headings en paragrafen. Zo heb je verschillende kopjes oplopend van de eerste heading “H1” tot en met de zesde heading “H6”. Het belangrijkste dat je hierover moet weten is dat jouw webpagina of blog bericht enkel één eerste heading mag bevatten, oftewel één H1. In deze blog hebben we van de titel “Hoger in zoekmachines door te bloggen” de eerste heading (H1) gemaakt. De kopjes die je er na ziet staan zoals “Kies een goed blog onderwerp” & “Bepaal de structuur van je blog” zijn in dit geval twee x tweede headings, oftewel twee H2’s. Overige kopjes als de H3, H4, H5 en H6 kunnen we weer gebruiken om bijvoorbeeld de H2 onder te verdelen.

Laat je titel/heading altijd terugkomen in de paragrafen

Om er voor te zorgen dat zoekmachines je content beter gaan begrijpen is het ook aan te raden de titel van je desbetreffende heading te triggeren. Dit doe je door de titel alsnog in de paragrafen terug te laten komen. Door af en toe je complete titel, of fragmenten hiervan in de bijhorende (onderliggende) paragrafen te vermelden zul je met jouw blogs hoger in zoekmachines komen. Zoals je nu in deze paragraaf kunt zien triggeren we eerst enkele fragementen van de heading van deze alinea. Daarnaast triggeren we ook nog een keertje extra de eerste heading. Waar het op neerkomt is dat je jouw tekst zo moet schrijven dat er automatische krachtige zoekwoorden ontstaan. Let er altijd op dat je bij het schrijven van jouw teksten geen content overneemt van andere websites, webshops of blogs. Mocht je dit wel doen dan kan het zijn dat je te maken krijgt met Google penalty. Google controleert streng op duplicated content.

Bloggen op een WordPress website

Tegenwoordig razend populair, het content management system WordPress! WordPress is erg goed te gebruiken voor blogberichten. Wist je dat WordPress in eerste instantie ontwikkeld is om enkel als blog te fungeren. Enkele jaren terug heeft WordPress een omwenteling gemaakt, en werd WordPress ook erg populair voor het maken van websites en webshops. Om het optimale uit je blogberichten te halen en om ervoor te zorgen dat jouw blogs hoger zullen ranken in zoekmachines, kun je het beste jouw blogs publiceren in “Berichten” in plaats van “Pagina’s”. Hierdoor profiteer je van meerdere voordelen. De berichten functie in WordPress is speciaal ontwikkeld voor het plaatsen van nieuwsberichten en blogs. Ook zullen de berichten in de zoekmachines worden weergegeven met handige metadata zoals datum van publicatie, thumbnail voor uitgelichte afbeeldingen en de auteurs informatie.

Heb je al gehoord van gastbloggen?

Met gastbloggen wordt bedoeld het schrijven en publiceren van blogs op websites en webshops die verder losstaan van de auteur. De persoon in kwestie die zo’n gastblog schrijft voor een andere website doet dit vaak met als doel een betere vindbaarheid bereiken in zoekmachines en om promotionele redenen. Zorg er wel altijd voor dat jouw gastblogs relevant zijn aan het onderwerp van de website waar je jouw gastblogs op laat plaatsen. Heb je zelf een goede blog geschreven en heb je niemand om mee te gastbloggen? Dan raden we je aan om via één van de vele Facebook groepen in contact te komen met websitebeheerders die ook vaak al linkruil aanbieden.

Deel jouw blogs ook op social media

Je kent het wel, je besteed erg veel tijd aan het schrijven van een goede blog, wat blijkt? Bijna geen bezoekers die jouw blog leest! Zo zijn wij ook ooit begonnen met het schrijven van ons allereerste blogs en dit is vrij normaal! Je kunt er uiteraat zelf wel iets aan doen. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld elke blog die je schrijft te delen via social media. Dan hebben we het niet alleen over Facebook of Instagram! Het beste wat je kunt doen is je blog op alle mogelijke platformen te delen. Hierdoor vergroot je jouw naamsbekendheid van jouw website. Bovendien zal het dan ook makkelijker gaan dat jouw (nieuwe) blogs sneller opgepakt worden door andere websites. Vaak zorgt dit ervoor dat er je blog direct vanaf zo’n website gebacklinkt wordt. Des te meer waardevolle backlinks des te hoger je positie zal zijn in de zoekmachines wat weer op zijn beurt er voor zorgt dat je hoger in zoekmachines zal komen door jouw eigen geschreven blogs!

Hulp nodig bij het schrijven van blogs?

Wij helpen je graag bij het schrijven van jouw blogs en om deze blogs hoger te laten scoren in zoekmachines. Neem gerust contact op voor meer informatie.