Geplaatst op

E-mail’s vanuit WordPress komen niet aan

WordPress t-shirt

In deze blog gaan we het hebben over bekende e-mail problemen in WordPress. Zo komt het geregeld voor dat de e-mail's die vanuit WordPress verzonden worden niet aankomen. Ook komen de wachtwoord herstel e-mail's niet aan. Dit kan meerdere redenen hebben. Het kan ook voorkomen dat de berichten wel bijvoorbeeld aankomen maar in de spam belanden. Waar dit precies aan kan liggen zullen we bespreken in deze blog!

Verzend methode instellen

Vaak moet je nog wat configureren om te kunnen e-mailen vanuit WordPress. Hiervoor zul je een verzend methode moeten instellen. Je kunt er voor kiezen om de e-mail via SMTP te laten verzenden of gebruik te maken van de PHP mail functie. Let goed op bij het kiezen van je hosting welke ondersteuning het biedt qua e-mail verzend methodes. Zo kan het zijn dat een hostingprovider geen SMTP ondersteund, of in beperkte mate, zodat je in sommige gevallen alsnog op PHP mail aanwezen bent.

Wat is de PHP-mailfunctie?

Wat er precies met de PHP-mailfunctie bedoeld wordt, is dat de e-mails via een PHP-script verzonden worden en er geen gebruik gemaakt van uitgaande server gegevens van een desbetreffend e-mailadres. Hierdoor is er helaas ook geen authenticatie waar te nemen waardoor de PHP-mailfunctie onveiliger kan zijn dan het verzenden via SMTP. Wil je graag verzenden via de PHP-mailfunctie voor WordPress instellen? Download dan hier de plugin Stop WP Emails Going To Spam.

Verzenden via SMTP

Als je hostingprovider het ondersteund, zouden we je aan kunnen raden te verzenden via SMTP. Beschik je over een hostingpakket inclusief e-mail, dan kun je vaak met de e-mailgegevens zoals uitgaande server, gebruikersnaam en wachtwoord gebruik maken van de e-mail functie via SMTP. Om dit goed in te stellen kun je de plugin van WP mail SMTP downloaden en activeren.

Verzenden via exchange dienst?

Maak je gebruik van een exchange dienst als Microsoft 365 of Google Workspace? Dan heb je aan enkel server gegevens niet voldoende. Om te kunnen mailen vanaf WordPress met een exchange dienst zul je ook een zogenaamde API (Application Programming Interface) moet instellen. Dit kun je doen in je portal van je exchange dienst. Voor het instellen van de e-mail kan dezelfde SMTP plugin gebruikt worden. Maak je gebruik van Google Workspace? Dan is het instellen van de e-mail geheel gratis!

Berichten afgeleverd in de spamfolder

Heb je na het instellen van de e-mail op je WordPress website het probleem dat berichten afgeleverd worden in de spamfolder? Bekijk dan eerst je SPF record. Staat het SPF record goed ingesteld? Meer informatie over het instellen van je SPF record vind je hier. Ook is het aan te raden om DKIM & DMARC in te stellen. Vraag je hostingprovider naar de mogelijkheden!

Hulp nodig bij het instellen van e-mail in WordPress?

Wij kunnen je op weg helpen bij het instellen van e-mail in WordPress. Mocht je er daarna zelf nog steeds niet uitkomen dan kunnen we altijd even meekijken via Teamviewer om het probleem direct op te lossen! Heb je wellicht een andere vraag omtrent e-mail? Neem dan altijd contact op, wij kunnen altijd even meekijken om het probleem te identificeren.